Doktor Kosmos - inte lika fåniga live

MUSIK

Doktor Kosmos

Plats: Södra teatern, Stockholm. Publik: Drygt 400 (fullsatt). Längd: Runt 70 minuter. Bäst: "Jag låg med henne i Tjeckoslovakien" och "Bredäng centrum". Sämst: "En grej som hände för elva år sen". Fråga: Satt det några moderater i publiken?

Foto: TOMMY MARDELL
Nervöst fokuserad.

Oj då.

Jag trodde inte att Doktor Kosmos punkiga new wave-progg skulle tilltala en som gärna sliter ut skivtallriken med modern soul. Och det gör den inte heller. På skiva. I det formatet är Doktor Kosmos alldeles för ansträngda. Att lyssna på dem kan jämföras med att genomlida rockdåren Andrew WK:s tjurrusningar - det är halvkul i små doser men i längden bara enerverande.

Men på scen gör gruppen ett bättre intryck. De levererar ett väl sammanhållet och kompakt set med "hits" från förr och nu. Doktor Kosmos himself är lika nervöst fokuserad som David Byrne under åren i Talking Heads, Miss Universum gör vad hon ska, gitarrerna trasslar in sig i varandra, blåset understryker melodierna och trummorna hamrar hela klabbet rakt ner i golvet.

Humorn, energin och för all del också allvaret i låtarna förstärks, vilket gör att det konstiga och fåniga inte känns lika irriterande.

Markus Larsson