Iced Earth sparar inte på krutet

MUSIK

Iced Earth

Plats: Arenan, Stockholm. Publik: Runt 800. Längd: Tre timmar. Bäst: "Watching over me" och låtarna från "Horror show". Sämst: Ibland känns det lite pretentiöst. Fråga: Hur bär man sig åt för att få lika långt hår som sångaren Matt Barlow?

Amerikanska metalbandet Iced Earth ger fansen valuta för pengarna.

Deras show är tre timmar lång och det sparas inte på krutet. Scendekor som matchar låtarnas teman, eld, bomber och klädbyten fyller ut maratonkonserten.

Foto: LARS ROSENGREN
Matt Barlow - en tvättäkta hår(d)rockare.

Det är ett ovanligt upplägg som fungerar överraskande bra. I stället för ett påtvingat förband får man en extralång konsert med bara Iced Earth. Spelningen är uppdelad och har pauser, vilket skulle kunna störa stämningen men de fungerar som välbehövliga andrum.

Inte minst för att ge Matt Barlow tillfälle att vila rösten.

Det är en fröjd att se bandet spela, Jon Schaffers avslappnade spelstil får halsbrytande riff att se lätta ut. Att många låtar har akustiska partier ger lite omväxling och gör att man inte förlorar intresset.

Även om det känns lite pretentiöst och högtravande ibland så är ändå det ambitiösa upplägget något man verkligen uppskattar. Fler ovanliga initiativ av det slaget skulle göra det mycket roligare att gå på konserter.

Johanna Strömqvist

ARTIKELN HANDLAR OM