Wij försvinner i mängden

MUSIK

Tomas Andersson Wij

Turnépremiär: Nalen, Stockholm. Publik: 210. Längd: Runt 90 minuter. Bäst: "Landet vi föddes i" och "Gör nånting vackert". Sämst: Ljudet är brötigt. Fråga: Blir det några fler spelningar i sommar?

Foto: HENRY LUNDHOLM
Här kan ni se Tomas Andersson Wij: Göteborg 15/5, Uppsala 16/5, Stockholm 4/7.

Rock med rutig skjorta och jeans.

Genren som Bruce Springsteen förlöste och tog till sin spets 1985 och som Ryan Adams förvaltar mest framgångsrikt i dag.

Det är alltjämt inom den traditionen som Tomas Andersson Wijs musik befinner sig , även om han verkar vilja bryta sig ur de snäva ramarna på senaste skivan "Vi är värda så mycket mer".

Men den ambitionen märks inte alls på scen.

Live trampar han fram i samma tydliga fotspår som sina förebilder, vilket gör det svårt för honom att komma upp med något som känns nytt eller åtminstone eget.

Tomas Andersson Wij lyckas dock i ett par storslagna låtar från förra skivan "Ett slag för dig". "Landet vi föddes i" och "Gör nånting vackert" innehåller texter, melodier och refränger med en andlig styrka och rak innerlighet som han är ganska ensam om att våga uttrycka i dag.

I dem går det att spåra en talang som skapat ett fungerande och personligt uttryck vid sidan av Lundell, Plura och LeMarc.

Men som scenartist blir han alltför ofta en i mängden - han försvinner i stället för att stå ut.

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM