Underbart, The Hives!

MUSIK

Nu vet dom.

Alla dom som gick till Grönan för att kolla varför just The Hives blivit Sveriges största rock "n" roll-export har fått ett tveklöst svar.

Det är ett förkrossande liveband - med en enastående förmåga att skapa feststämning även under de mest ogynnsamma förhållanden.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
TVÄTTÄKTA SHOWMÄN The Hives bjuder på en 45 rappa minuter lång rockfest. Tyvärr bjuder de bara på två spelningar i Sverige i sommar, 22 juni på Gearfest i Stockholm och den 21 juli i hemstaden Fagersta.

För det ska sägas direkt:

The Hives ska egentligen inte upplevas i dagsljus, med decibelbegränsningar i ljudanläggningen och avvaktande tivoli-publik framför scenen.

Det är ett band som blivit vad det blivit på mörka klubbscener.

Men nu råkar de här Fagersta-gossarna också vara tvättäkta showmän och som sådana ser de det främmande upplägget som en utmaning snarare än som hinder.

Så det som inledningsvis ser ut att bli ett krystat försök att förklara internationella framgångar för oinvigda förvandlas på 45 rappa minuter till en riktigt rolig och yster rockfest.

Knappast någon av de mer än tio tusen (!) som står och trängs mellan tombolastånd och karuseller kan undgå att charmas av den briljante entertainern och frontmannen Howlin" Pelle.

Han är snyggare än alla konkurrenter tillsammans.

Han agerar som om varje låt vore den sista i livet.

Och han hetsar sin publik med det roligaste, mest självförhärligande och begåvade mellansnacket i hela popsverige.

Jag menar, bara den här inledande kommentaren:

- Hej Sverige, välkomna tillbaka till The Hives.

Det gör ju inte heller något att kvintetten levererar sin klassiskt skurna, ofta stentuffa garagerock med både intensitet och dedikation.

Att ett dylikt band belönas med succé visar att den som är tillräckligt bra på nånting, som brinner tillräckligt mycket och satsar tillräckligt hårt, till sist alltid vinner.

Underbart.

Nu börjar Popsommar 2002! Aftonbladets popredaktion kommer som vanligt att följa, och betygsätta, alla artister och band av värde som är ute och rör på sig i den svenska grönskan de kommande månaderna. Första resan går till Gröna Lund och internationellt hyllade The Hives premiär där. The Hives Plats: Gröna Lund, Stockholm. Publik: Över 10 000. Längd: Exakt 45 minuter - klassiskt. Bäst: Det är svårt att komma runt "Main offender" och "Hate to say I told you so". Sämst: Grönans stora scen är inte precis den ideala Hives-miljön. Fråga: Var ska alla som liksom bara går omkring på utomhuskonserter?

Per Bjurman