Backyard Babies i sitt rätta element

MUSIK

Backyard babies

Plats: Westgohtafestivalen i Folkets park, Trollhättan. Publik: Trollhättan är på plats, om man säger så. Längd: En timme. Bäst: Det är ju väldigt coolt att förvandla Sex Pistols "EMI" till "BMG". Sämst: Delar av låtmaterialet är endimensionellt. Fråga: Borde ett sånt här band nånsin få spela före midnatt?

TROLLHÄTTAN. Det är lördagnatt i folkparken och tusen duktigt packade västgötar står nedanför scenen och brölar lyckligt.

I det läget finns det inte många som överträffar Backyard Babies.

Jag har sett den spektakulära kvartetten vid åtskilliga tillfällen och i princip alltid tyckt att de leverat sin råa rock "n" roll med ackuratess.

Ändå känns det som en aha-upplevelse att vara med när Dregen & co kör över den festpublik som kommit till Trollhättans folkpark för att fira av Westgohtafestivalens sista timme.

Snacka om hemmaplan.

Snacka om det rätta elementet.

Snacka om att det är just så här Backyard Babies ska avnjutas.

Det är som om själva miljön och inramningen - mycket lik den alla turnerande rockband fick möta under sjuttiotalets somrar - accenturerar att det goda hos det här bandet:

Råheten, intensiteten, tyngden, drivet och det sjaviga, sexiga svänget.

På samma gång reduceras svagheterna - det vill säga den tidvisa bristen på riktigt hållbara melodier - till ovidkommande bisaker.

Se Backyard Babies - men gör det på vischan och gör det på natten.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM