De är Sveriges just nu bästa liveband

MUSIK

Det brukar ju talas en del om attityd när det gäller Mando Diao. Och det är väl lika bra att klara av det såhär redan på en gång.

För det krävs mer än bara mod för att våga lägga premiären på sin första stora turné i Stockholm.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
intensivt och hungrigt På scen är alla 60-talspastischer som bortblåsta. Kvar är enkel och direkt garagerock.

De hade kunnat börja lite försiktigt. Mjukstarta och känna efter lite grann. Kanske göra några gig i Norge först utan att ett endaste ögonbryn höjts i förvåning.

Men killarna i Mando Diao vet inget annat sätt att göra saker än att kasta sig huvudstupa rakt framåt.

Sommaren i ryggen

Ordet mjukstart finns nog inte ens i deras vokabulär, och något annat alternativ än att låta sig utsättas för den kräsna Stockholmspubliken redan från start var det säkert aldrig tal om.

Anfall är bästa försvar, brukar det ju heta.

Nu har ju de här Borlängepojkarna ändå en hel Kalas-sommar i ryggen.

Och det märks att de stått vid scenkanten och sneglat lite på de stora grabbarna, lärt sig både det ena och det andra av scenveteranerna Kent, Hellacopters och Thåström.

För när de kliver upp på scenen på Kägelbanan är det med en självsäkerhet och attityd som känns helt befogad.

På debuten "Bring "em in" kan kvintettens låtar ibland kännas lite väl nertyngda av de tydliga influenserna, men här når de helt nya nivåer.

Coola rockposer

60-talspastischerna är som bortblåsta, och allt som är kvar är enkel och direkt garagerock. Musik med en energi och attack som endast kan frambringas av den febriga ivrighet som tanken på världsherravälde ger. Och det låter precis lika bra när de spelar brottarhitsen "Motown Blood" och "Mr Moon" som när de river av en helt ny låt, så färsk att den ännu inte fått något namn.

Bandets två frontfigurer Björn och Gustaf delar broderligt på sången, och tävlar istället om vem som har de coolaste rockposerna och vem som kan vråla högst utan att rösten spricker. Men hela tiden behåller de intensiteten, närvaron, hungern.

Så för allt vad ni gör - missa inte chansen att se Sveriges just nu bästa liveband.

Mando Diao

Här kan du se Mando Diao

Cecilia Lundblad