Härligt, Håkan

Ingen kan göra er lyckligare i höst

1 av 2 | Foto: CHRIS KYLLINGMARK
Total extas Håkan Hellström kunde inte hålla sig. Redan i andra låten kastar han sig ut i det kokande norska publikhavet.
MUSIK

BERGEN.

"Explodera!" ropar Håkan.

Och det gör det. Gång på gång på gång.

Inte mycket lär göra er lyckligare i höst än den här showen.

Det är ett år sedan Håkan Hellström stod på scen senast, och det märks.

Han är laddad till tänderna. Hans underbart ostyriga band, de som förut kallades "matroserna" men som nu precis som Håkan kastat sjömanskostymerna till förmån för linnen, hängslen och hattar, är minst lika laddade.

Håkan har pratat om att en känsla av feber i ögonen och den som inte förstått vad han menat med det behöver bara se hans blick i kväll.

Det är det här han lever för, att "få åka ut i overkligheten igen" och bara jaga, jaga, jaga känslan av maximal extas. Ner på golvet, ut i publiken, av med hängslena, hatten i luften, upp bland molnen.

Den här gången gör han det, precis som på nya skivan, med mer groove i ryggen. Två nya medlemmar - trombonisten Viktor Brobacke och percussionkungen Finn Björnulfsson - ser till att koka upp samban i de nya låtarna, men även i en underbart utdragen "Känn ingen sorg för mig Göteborg", där den norska publiken ger sig hän i svensk allsång så väggarna dallrar.

Bränner upp rösten

Vi får åtta låtar från nya skivan och sex från den förra, och i långa stunder är det här den bästa svenska popshow jag sett i år. Som när "Ramlar" vräker sig över i "En vän med en bil", eller när Håkans svar på Janne Bark, Timo Räisänen, leker fram gitarrslingan i "Minnen av aprilhimlen".

Eller, allra mest, när precis allt går totalt bananas i "Kom igen Lena". Jo, den är precis så bra live som ni trodde.

Några invändningar, dock. Det blir övertändning emellanåt, Håkan vill så mycket att han inte lyckas hålla nerven uppe riktigt hela vägen. Han bränner upp rösten så han får svårt att orka med vissa av de lugnare numren - inte minst "Det är så jag säger det" borde han kunna göra mer av - och bandet svajar ibland lite väl mycket i all sin speliver.

Men det är inget som säger att det inte går att råda bot på längs vägen. För Håkan och hans anhang visar ju på alla andra sätt att de är kapabla till precis vad som helst.

Håkan Hellström

Håkan Steen