Bättre än någonsin, Millencolin

MUSIK

Större än någonsin.

Och bättre.

Millencolin återvänder till fäderneslandet med en oväntat dynamisk show.

Foto: PER JOHANNESSEN
DYNAMISKA SKATEPUNKARE Millencolin är vana att fylla stora spelställen i USA och Australien. Men nu har den svenska publiken återupptäckt Örebrogruppen, som gör sin första turné på hemmaplan på fem år.

När det pratas om den så framgångsrika svenska rockexporten glömmer många ofta bort Millencolin.

Egen skomodell

Förmodligen delvis för att de spelar skatepunk. Men kanske också för att de sällan är hemma utan oftast har fullt upp med någon fyrtiodatumsturné i Australien eller USA, ofta på de riktigt stora festivalscenerna.

De här fyra örebroarna är numera så aktade att det på sina håll går att köpa Vans-skor i en speciell Millencolin-modell.

Och trots att de inte turnerat i Sverige på fem år är de större än någonsin även här. Det är smockat på Arenan och utanför står det engelsmän och säljer t-shirts.

Passande nog levererar Millencolin också en riktigt intensiv och faktiskt ganska varierad timme mangel.

Utan att alls vara något fan har jag alltid haft ett gott öga till Millencolin, då de verkar vara sköna killar som hamrar i väg sina låtar med både hjärna och humor.

Rockigare låtar

Det får vi se prov på också i kväll, samt rentav lite pyroteknik på slutet.

Men framför allt visar Millencolin, främst med de lite rockigare låtarna från senaste plattan "Home from home", att det faktiskt går att tänka nytt även inom skatepunkens annars ofta irriterande snäva ramar.

Engagerande tyngd

Hetsig gammal skapunk som "The story of my life" kan kanske vara kul men sånt som "Kemp" eller "Man or mouse" har både tyngd och energi och är det som verkligen engagerar.

Millencolin

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM