Mark Olson kämpar mot strömmen

MUSIK

GÖTEBORG

Foto: PETER WIDING
ÄLSKVÄRDA ANGREPP Mark Olson, Victoria Williams och deras vänner gör tafatt och luggsliten musik som angriper massornas tillrättalagda smak.

När Mark Olson hoppade av The Jayhawks flyttade han ut till öknen vid Joshua Tree, Kalifornien tillsammans med sin fru Victoria Williams. Till synes för gott.

Det verkade som att paret ville isolera sig från allt vad skivbolag, marknadsstrategier och promotion heter för att kunna spela in musik utan krav på omfattande radiorotation eller hitlåtar.

Personliga

Alla skivor som Olson och Williams gett ut sedan dess - antingen under sina egna namn eller som The Original Harmony Ridge Creek Dippers - har låtit precis så oförstörda, kärnfulla och personliga som det i bästa fall brukar göra när artister väljer att leva i exil.

I grund och botten handlar det alltid om samma sak, vare sig man gömmer sig i Berlin, Luleå eller på en gård utanför Joshua Tree: att orka fortsätta kämpa mot strömmen.

Luggslitet

Visserligen är det en luggsliten, tafatt och bräcklig skara musiker som kliver upp på Pusterviksteaterns scen. Toto-fansen skulle säkert slita sitt hår åt Victoria Williams krampaktiga falsksång och sällskapets trasiga och allt annat än tajta folkcountry.

Men trots det är Mark, Victoria och deras två vänner ett av de mest älskvärda angreppen på A-Teens och massornas otäckt tillrättalagda smak som går att hitta.

Låtarna riskerar hela tiden att falla sönder i små, små bitar.

Mark Olson and The Creekdippers feat. Victoria Williams

Markus Larsson