Donnorna är för pudelsvulstiga

MUSIK
Foto: LARS SJÖGREN
COOLT SVÄNG PÅ LUGGEN Gitarristen Donna R driver hela bandet med sin sanslösa riffglädje och ett sällsynt coolt sätt att svänga sin långa lugg. Även sångerskan Donna A jobbar hårt.

Vi har lärt känna de här fyra tjejerna från kaliforniska Palo Alto som stentuffa, festsugna, punkigt Kiss-dyrkande rockers som älskar skräpkultur och sjunger om allt det där som amerikanska kids lär sig i high school när det inte är lektion.

Röka joint, ha sex i baksätet och spela högt på stereon.

The Donnas får med allt, och avhandlar det rakt på sak men med ständigt närvarande humor, som om de gjorde sig lite dummare än de egentligen är.

Helt nya albumet "Spend the night", det första på stort bolag, förädlar konceptet The Donnas så långt att de nästan blir seriefigurer.

Dessutom har de uppenbara radioambitionerna gjort att det tidigare så förlösande punkslamret fått stå tillbaka en smula för den pudelsvulstigare sidan.

Hejdlöst skräniga

Jag är inte helsåld på skivan, men när donnorna i kväll fyrar av sånt som "Who invited you" eller singeln "Take it off" är de precis lika hejdlöst skränigt underhållande som när de var här för två år sedan.

Särskilt gitarristen Donna R. Det är hon som driver hela bandet med sin sanslösa riffglädje och ett sällsynt coolt sätt att svänga sin långa lugg.

Men trots att sångerskan Donna A jobbar hårt med den lite väl gästlistepräglade publiken får Donnas faktiskt inte alla nya låtar att sitta alls lika bra.

Det låter rentav lite tvekande mellan varven, vilket förstås är förödande för ett band som till stor del lever på sin attityd.

Tur då att de har gamla beprövade ryggmärgsmissiler som "Skintight" och "Do you wanna hit it" att rädda kvällen med.

The Donnas

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM