Kom igen Ed - skramla mer

MUSIK

UMEÅ

Det är nog många som förknippar Ed Harcourt med finstämt vemod.

Så det är lite förvånande att det numera är de skramliga numren som fungerar bäst.

Foto: BJÖRN WANHATALO
GILLAR ATT EXPERIMENTERA Ed Harcourt var på ett strålande humör och experimenterade gärna med olika stämningar. Men efter ett tag tappade han lite av energin och de lugna numren fungerade inte lika bra.

Pianopopens Donnie Darko är tillbaka i Sverige igen.

Med nya albumet "From every sphere" har visserligen Ed Harcourt börjat få ett allt större erkännande hemma i England, men det är nog fortfarande så att det är vi svenskar som bäst förstår och uppskattar hans skruvade stämningar och Tom Waitska cirkusharmonier.

Har scenskräck

Det är dock lite av ett lotteri att se Ed Harcourt live.

Hans scenskräck är väldokumenterad, likaså hans vana att döva den med stora mängder rödvin. Alla som såg honom i Hultsfred i somras vet hur det kan sluta när han inte riktigt lyckas hitta balansen mellan nervös energi och bortdomnad butterhet.

Den här kvällen är han dock på strålande humör. Skämtar och pratar med den unga festivalpubliken på Umeå Open.

Harcourt har ett band med sig den här gången. Ett band av det skramliga slaget. Han verkar gilla när det låter mycket. Experimenterar gärna med olika stämningar, blandar oväsen och finstämdhet på ett väldigt typiskt sätt.

I "Beneath the heart of darkness" skapar de ett ljudmonster som nästan får liv och kliver iväg i natten. Livefavoriten "He"s building a swamp" blir härligt skramlig och stor, "God protect your soul" likaså.

Tappar energi

Men sen tappar han lite av energin. Kanske är det värmen inne i lokalen, men de mer lugna numren som "Jetsetter" och "Metathorically yours" fungerar inte alls lika bra.

Ed Harcourt försöker måhända skaka av sig stämpeln som vemodig singer/songwriter, något som jag i så fall verkligen applåderar.

Men än är han inte riktigt där.

Så, kom igen Ed - mera skrammel!

Fotnot: Ed Harcourt spelar i Stockholm 31/3, Göteborg 2/4 och Malmö 3/4.

Ed Harcourt

Cecilia Lundblad