Effektiv underhållning

Östen Med Resten är som Grevinnan och betjänten

MUSIK

Meh!?

I Hälsingland betyder det uttrycket tydligen att man är både förvånad och imponerad.

Östen Med Resten är bitvis lika roliga som "Grevinnan och betjänten".

Foto: JOHAN SOLUM
GAMMELDANS OCH SLAPSTICK Östen Med Resten pendlar mellan uråldrig slapstick, gammeldans-rock"n"roll och bitvis riktigt bra underhållning.

För all del.

Kvartetten är lika käcka som ett helt godståg med äpplen.

Skämten sniffar med jämna mellanrum lite väl ingående i de nedre regionerna av den svenska buskistraditionen och det känns som att showen är en halvtimme för lång, trots pausen.

Gammeldans

Medleyt där Östen Med Resten försöker bevisa att rocken ursprungligen kommer från Hälsingland - gruppen gör gammeldans av rockklassiker som "Bad moon rising" och "Jailhouse rock" - blir i längden bara skojigt eftersom det är ett övertygande bevis på att rock "n" roll numera känns lika gammal som just Hälsingland.

Skicklig tajming

Men bandet plockar också många poänger tack vare en rutinerad och skicklig tajming.

Och i en låt som fjolårets schlagerbidrag "Hon kommer med solsken" går det att ana varför ett av Sveriges nya och mest omtalade popnamn, soulpunkorkestern Florence Valentin, hyllar farbröderna i intervjuer och tolkar låten ifråga på scen.

Östen Med Resten är dock allra bäst när de låter själva musiken stå för humorn i en rad instrumentala sketcher.

Dessa nummer bygger på samma slitstarka slapstick-grepp som "Grevinnan och betjänten", med den skillnaden att fiolen, mandolinen, ståbasen och gitarren levererar grimaserna, tigerhuvudet och den tidlösa "snubbla och dratta på ändan"-estetiken.

Gammaldags, enkel och effektiv underhållning.

Östen Med Resten

Markus Larsson