Formidabla urladdningar

MUSIK
Foto: CHRISTER PÖHNER
SJÄLVDESTRUKTIVT Sångaren Hank Von Helvete gör skäl för sitt namn iklädd denim, Draculacape och tophat.

Kläderna klibbar sig fast på kroppen efter bara två minuter. Temperaturen är tropisk. Framför scenen kokar åskådarna ihop till en köttgryta som pumpar nävarna i luften, skriker saker som inte passar i tryck och slirar omkring på ett golv som badar i utspilld öl.

Ölskrålsrefränger

Förutsättningarna kunde inte vara bättre för norska Turbonegro. Musiken är som ett "headbangers ball" utan slut. Gruppen påminner om en punkig version av The Soundtrack Of Our Lives från helvetet. Det handlar om överstyv kukrock som drivs fram av ett bränsle som bland annat är baserat på glam, Ramones, AC/DC och de bästa ölskrålsrefrängerna som Kiss aldrig lyckats skriva.

Det är svårt att välja bland kvällens favoriter, men "Wipe it "til it bleeds" och den Judas Priest-svängiga chocken "Sell your body to the night", där sedlar sprutas ut över publiken under låtens dundrande final, är två formidabla urladdningar.

Åtta överdoser

Eller varför inte "Selfdestructo bust". När rockband sjunger om självdestruktivitet känns det ofta som effektsökeri. Men inte i det här fallet. Sångaren Hank Von Helvete har trots allt överlevt ett gravt heroinmissbruk och åtta överdoser, varav fyra självmordsförsök.

I dag tänker jag sent omsider lösa medlemskap i den hängivna fanklubben Turbojugend.

Turbonegro

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM