En afton för de sista indieentusiasterna

MUSIK
Foto: JOHAN SOLUM
Lou Barlow.

En gång var det här Lou Barlows och John Davis väldigt hemkörda akustiska projekt vid sidan av Barlows förehavanden i Sebadoh, som var ett av den amerikanska indierockens viktigaste band på 90-talet.

Men numera är Davis borta och Barlow har förvandlat The Folk Implosion till ett elektriskt band.

Ojämn platta

Senaste plattan, tillika den första med de nya musikerna, heter typiskt nog "The new Folk Implosion" och är tämligen ojämn.

Vilket uppenbarligen fler tycker, för det är glesa led på Kägelbanan och jag får nästan en känsla av att det är de allra sista entusiasterna som står och skrattar pliktskyldigt när Barlow levererar det kioskvältande avslöjandet att han föddes på samma sjukhus som halva Guided By Voices.

Geistlös afton

Det är en i långa stunder ganska geistlös afton, med låtar som snarare pågår än tar sig framåt.

Där glasögonmannen Barlow ofta tidigare varit på gränsen till irriterande introvert och indienördig mellan låtarna har han alltid kompenserat med fantastiska melodier och intensiv närvaro i musiken.

Men i kväll får vi vänta ända till extranumren, till den akustiska, väldigt avskalade och ömsinta "Pearl", innan vi blir påminda om varför vi är här, om varför vi fortfarande bryr oss om The Folk Implosion.

Om det räcker för att vi ska orka gå nästa gång också är emellertid högst tveksamt.

The Folk Implosion

Håkan Steen