En av de största vi har just nu

Lucinda Williams i Malmö

MUSIK

MALMÖ

Lucinda Williams

Konsert på KB, Malmö

Foto: André De Loisted

Det finns artister och så finns det rena uppenbarelser.

Som Lucinda Williams. Hon är en av de där få som suger till sig allas blickar, som får vilken publik som helst att tystna på ett ögonblick för att inte missa ett ord hon sjunger eller en enda historia hon berättar.

Den här Texas-rotade sångerskan kan skriva låtar om samma ensamhet, samma krossade kärlek, samma lycka och samma stolthet som så många andra men ger sina texter en helt egen grad av angelägenhet genom sin alldeles naturliga och på samma gång helt unika närvaro.

Fokus på balladerna

I kväll spelar hon mest låtar från de tre senaste albumen, med en Telecaster i händerna och en tung, tajt och skönt kantig trio garvade countryrockgubbar bakom ryggen. Men trots att den uttalat Paul Westerberg-inspirerade ”Real live bleeding fingers and broken guitar strings” och en del annat slamrar och kränger så det räcker vet Lucinda att fokusera på balladerna.

För det är när hennes sargade röst spricker lite i en hopplöst vemodig ”Fruits of my labor”, en märgfull ”Essence” eller en nattklubbsrökig ”Still I long for your kiss” som Lucinda verkligen får oss att förstå att hon är en av de största vi har just nu. Om någon mot förmodan hade glömt det.

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM