Fansen räddar legendarerna

MUSIK
Foto: RICKARD NILSSON
EFFEKTIV SHOW Tyska power metal-bandet Blind Guardian uppträder märkligt darrigt men får ändå till en effektiv show tack vare den fanatiska hårdrockspubliken.

Man kan se de tyska power metal-giganterna som en smärre sensation. De får, så fort de ställer sig på en scen, tusentals barska hårdrockare att brista ut i munter allsång i låtar om älvor, barder och i stort sett varenda figur som Tolkien diktat upp.

Men det är också det som är Blind Guardians styrka, och på festivaler kommer den till sin fulla rätt. Trots att showen är av det sparsmakade slaget och vokalisten Hansi Kürsch mer påminner om en trevlig mysfarbror än en farlig hårdrockssångare så är det stundtals ruskigt effektivt. Gamla "The last candle" gör en oväntad comeback, "Welcome to dying" fyller väl sin plats i setet och "Valhalla" är alltid en tempohöjare - med eller utan Kai Hansen.

Men jag får ändå en känsla av att allting skulle falla platt om det inte vore för publikens insatser. Visst, framförandet är säkrare och mer fokuserat än när jag såg bandet i Lund i höstas, men efter Whitesnakes proffsiga uppvisning kvällen innan känns Blind Guardians prestationer märkligt darriga och inte alls i paritet med deras status som legendarer.

Blind Guardian

SWEDEN ROCK