Oproffsigt - men ändå rätt så underhållande

MUSIK
Foto: PER JOHANNESSEN
Rick Melvin.

Egentligen går det inte att bedöma en konsert med den politiskt färgade melodipunkens flaggskepp enligt traditionella mallar. Trots att Berkeley-combon för länge sedan har lämnat de skabbiga squatsen runt Gilman Street vill de fortfarande att deras shower ska innehålla samma spontanitet som om de spelade inför 25 apraka tuppkammar i en klädkammare.

"Vi hatar er"

Därför blir även detta gig med NOFX ett av de mest oprofessionella framträdanden jag har sett på en scen av Arenans storlek - men samtidigt också ett av de mest underhållande. Den omfångsrike frontmannen Fat Mike Burkett anger tonen redan från start när han hälsar publiken med följande fraser:

- Finns det några ungar därute? OK, vi hatar er. Vi gillar folk som är gamla och fortfarande tycker om punk.

Och mycket följer i samma anda. Låtarna styckas upp av omotiverade avbrott, mellansnacket ligger ofta på förskolenivå och tajtheten är det lite sisådär med.

Spår av allvar

Detta skulle självklart varit totalt katastrofalt om inte NOFX hade gjort det med ett uns av värme i det hela. Det finns trots allt ett spår av allvar mitt bland alla stolligheter - en slags blandning av "South Park" och systemkritik à la Noam Chomsky - som gör att man kan svälja både fisar i mikrofonerna och Eric Melvins långdragna dragspelsuppvisning på slutet.

NOFX

Mattias Kling

ARTIKELN HANDLAR OM