För många klassiker

MUSIK
Foto: KRISTER HANSSON
GLÖMMER DET NYA Type O Negative med sångaren Peter Steele i spetsen borde spelat fler nya låtar.

Det finns grupper som är så ivriga att köra låtar från sina nya skivor att de glömmer bort de bitar som en gång i tiden gett dem legendarstatus.

Till denna skara kan man knappast räkna in Type O Negative, då de snarare satsar på att spela klassiker efter klassiker på bekostnad av färskare material.

En arkivuppvisning

Sedd som arkivuppvisning är därmed konserten i Malmö i stort sett fulländad.

Den reslige basrösten Peter Steele och hans allt annat än muntra gäng bygger sitt set på publikfavoriter som den allt annat än finkänsligt betitlade reliken "Unsuccessfully coping with the natural beauty of infidelity (I know you"re fucking someone else)", "Christian woman" samt "October rust"-spåren "Love you to death" och "My girlfriend"s girlfriend".

Väntar för länge

Sådana bitar är det självklart svårt att klaga på, men att vänta ända till näst sista nummer med att köra något från nya kanonalstret "Life is killing me" har jag svårt att köpa.

Därmed inte sagt att Brooklyn-kvartetten på något sätt gör bort sig.

Från Steeles vinsippande på scen (trots att han på förhand sagt att detta skulle bli hans första turné utan alkohol) till det med glimten i ögat framförda mellansnacket gör Type O Negative sin högst egensinniga blandning av Black Sabbath, Beatles, Sisters Of Mercy och hardcore med den finess de är kända för.

Hade bara blandningen varit bättre så"

Type O Negative

Mattias Kling