Smittande blandning

MUSIK

Benny Anderssons Orkester på Skansen har blivit en fin sommartradition.

För tredje året spelar de upp till dans på Galejan.

Sveriges lyxigaste dansupplevelse bjuder både på "I do, I do, I do" och nyskrivna ljuvligheten "En solskenspromenad".

Foto: JONAS BILBERG
LYXIG DANSUPPLEVELSE Benny Anderssons Orkester och gästsångaren Tommy Körberg bjuder upp och utmanar dansarna till stordåd. Missade du dem på Skansen har du en ny chans i Gränna i kväll och i Göteborg i morgon.

Egentligen ska man dansa när Benny Anderssons Orkester spelar. Men gänget är för bra för att bara vara bakgrundskomp till schottis och tango. När artister i världsklass som Helen Sjöholm och Tommy Körberg sjunger är det begripligt om dansarna stannar i steget och bara lyssnar och njuter.

Kvällens överraskningsgäst är Per Myrberg som sjunger Taube-låtarna "Vals ombord" och "Den glade bagaren" från sin utmärkta färska cd. Där Benny-orkestern är medspelare på just de två.

Plockar från olika håll

Årets miniturné på tre spelningar innehåller samma smittande blandning som de två tidigare åren. Stommen är plattan med Benny Anderssons Orkester och ess som "Vår sista dans". Men de plockar sånger från många håll. Folkmusik och evigt gröna svenska schlagers, pop och tryckare. Till och med Bach-biten från "Allsång på Skansen" swischar förbi och utmanar dansarna till stordåd.

Många instrument och klanger, med pigga uppstickare som tuba och banjo. Ofta stökar de till musiken, som i Helen Sjöholms version av "Money, money, money".

Att samla den här orkestern ser ut att vara en av sommarens höjdpunkter för Benny Andersson. Det är det för publiken också. Må traditionen leva länge.

Benny Anderssons Orkester

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM