50 Cent - långt ifrån skottsäker

MUSIK

HAMBURG

50 Cents framgångar är lika obevekliga som stål.

Hans bilar är utrustade med skottsäkra glas.

Men konserten är full av hål.

Foto: SARAH WIKLUND
EN SHOW - FULL AV HÅL 50 Cents spelning inför 5 000 personer i Hamburg är en stundtals våldsam uppvisning från mannen söder om himlen. Men konserten visar också att den hungrige hiphopparen har mycket att lära på scenen.Arkiv

Ljusen släcks och draperierna dras åt sidan. Kulisserna föreställer Manhattans skyline. Empire State Building och Frihetsgudinnan glöder i bakgrunden medan bildskärmarna börjar flimra.

Frank Sinatra sjunger "New York, New York" och filmen visar lyckliga barn som hoppar runt bland öppna vattenposter, baseballmatcher, gröna parker och breda leenden.

Blodröda skärmar

BLAM-BLAM-BLAM.

Sinatras röst försvinner. Skärmarna färgas blodröda.

Kulor sliter sönder bröstkorgar, råttor kryper över marken, en knarkare kör in sin spruta i armvecket, bårar och akutmottagningar fylls av sårade kroppar, människor flyr genom dammet den 11 september och infernot slutar med att 50 Cent trycker upp en pistol rakt i publikens ansikten.

Fler explosioner och den före detta cracklangaren vräker fram "What up gangsta" tillsammans med sina polare från G-Unit.

Söder om himlen

50 Cents budskap går fortfarande ut på att han kommer från en annan verklighet - en verklighet som ligger långt söder om himlen och som gjort honom till årets mest omtalade och framgångsrika hiphopartist.

Fiftys gangsterromantik kan kan ibland kännas överdriven och en smula komisk. Ungefär på samma sätt som när de elakaste hårdrocksbanden på 80-talet tyckte att ingen show var komplett utan diverse slaktavfall.

50 Cent har dock nio kulhål i kroppen som bevisar att han menar allvar.

Det känns som om hans dagar är räknade och att han när som helst kommer att försvinna i en eldstrid.

Vilket är själva behållningen. Det och faktumet att 50 Cent trots allt ligger bakom några av de bästa hiphoplåtarna på den här sidan av 2000-talet.

Låtar som han tyvärr inte alltid kan göra rättvisa från scen.

Ingen scenvana

I vissa ögonblick kastar han sig över sina hits med samma ursinne som när en hungrig pitbull attackerar kött. Andra stunder är betydligt tamare, småförvirrade och slarviga.

Det saknas något för att helheten ska bli en bomb.

Något som kallas för rutin och scenvana.

Fotnot: 50 Cent spelar i Stockholm på fredag.

50 Cent

Fiftys spelning - låt för låt

Markus Larsson