Laibach har lika svart humor som en nyputsad stövel

MUSIK
Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Laibach spelar på Trädgår"n i Göteborg i kväll.

Mycket av det som har skrivits om dessa slovenska industripionjärer har handlat om huruvida de är fascister och krigshetsare eller inte. Detta har stötts och blötts så till den milda grad att det uppenbara verkar ha gått många förbi, nämligen att Laibach har humor. Förvisso lika svart som en nyputsad stövel, men ändå.

För på något annat sätt kan man inte förklara valet att slänga in sin - på ytan helt gravallvarliga - cover "In the army no" redan som tredje låt och att avsluta konserten med en bodypumpande version av Rolling Stones "Sympathy for the devil".

Låtarna växer live

De är gjorda med sån glimt i ögat att resultatet blir lysande underhållning, vilket ytterligare förstärks av att de egna låtarna - speciellt singeln "Tanz mit Laibach" och titelspåret från senaste skivan "WAT" - växer enormt när studions sterila ljud bytts ut mot ett mer organiskt och mänskligt sound.

Det finns all anledning att inte gå i fällan att degradera dem till ett gäng totalitarismdyrkande herrar i löjliga mössor. Laibach är värda mer respekt än så.

Laibach

Mattias Kling