Dags att hissa vit flagg - nu är kampen över

MUSIK
Foto: STAFFAN CLAESSON
Martin Elisson och hans Bad Cash Quartet är Sveriges hungrigaste band just nu.

"Jag hoppas det inte blir lika mycket krig den här gången", har Jonas Lundqvist, trummis i Bad Cash Quartet, sagt inför den här turnén. För det har alltid känts som att en konsert med BCQ varit lite av en kamp. En kamp för att få de på skiva ofta helt briljanta låtarna att fungera, en kamp mot publiken, en kamp med tekniken.

Jag tror Jonas har fått rätt. När de nu står på scenen på ett halvfyllt Katalin är det betydligt mer kärlek än krig i luften. Låtarna från nya "Midnight prayer" innehåller lite mindre av det allra mest ångestladdade larmet och betydligt mer av de euforiska gospelhymner som lyft BCQ från att bara vara ett ungt lovande rockband till att bli något oändligt mycket större.

Och det är i den där intensiva innerligheten i låtar som "Valentine", "22" och kanske framför allt i den för kvällen helt magiska "I care about you all" som BCQ är som allra störst.

Säkrare och tajtare

Att de sedan fått förstärkning av en till kompgitarrist under turnén gör såklart sitt till. Det är inte bara låtarna som blivit bättre, bandet har också blivit betydligt säkrare och tajtare. Så pass att de faktiskt funkar att stå och se jäkligt kaxiga ut, så pass att Martin Elisson kan hoppa runt och fäkta på sitt allra mest väderkvarnsliknande sätt utan att de andra ens så mycket som blinkar.

Men den nyvunna ödmjukheten till trots - det är fortfarande Sveriges hungrigaste band det här.

Bad Cash Quartet

Cecilia Lundblad