För mycket solognissel

MUSIK
Foto: ULF NYLÉN
Mycket av materialet under spelningen kommer från Helloweens 80-talsplattor - men det räcker inte.

Göteborg. Ska man se ett hårdrockband under Halloween-helgen är det förstås de här tyskarna, som vevat sin pumpagubbemetal sedan tidigt 80-tal.

Även om power metal knappast är min favoritgenre när det kommer till hårdare rock finner jag fler försonande drag hos Helloween än många av deras kollegor. Inte minst för att dessa håriga herrar från Hamburg är begåvade med något i sammanhanget så sällsynt som humor. Vi snackar trots allt ett band som har låten "Heavy metal hamsters" på sitt samvete.

Pretentiöst

Den får vi dessvärre inte höra i kväll. Däremot får vi en rejäl dos från de 80-talsplattor som fortfararande anses vara gruppens bästa, inklusive den hopplöst pretentiösa sextonminutaren "Keeper of the seven keys".

Vi får höra sångaren Andreas Deris kalla handbollsladan vi befinner oss i för "a beautiful venue" och jämföra responsen från de 2000 i publiken med en klen erektion.

Vi får en oändlig massa solognissel men också den rent Scorpions-smöriga balladen "Forever and one (Neverland)", som med sina rim på "miss you" och "kiss you" känns väldigt fel för ett så gravt Iron Maiden-orienterat band som detta.

För de längst fram

Så trots de för aftonen ovanligt goda omständigheterna lyckas Helloween inte alls omvända en icke-troende som undertecknad.

Men pojkarna längst fram får förmodligen precis den konsert de vill ha.

Helloween

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM