Mäktig show - med glimten i ögat

Iron Maiden spelade i Globen i går kväll

MUSIK

- Ibland undrar jag om inte Iron Maiden borde köpa hus och bo i Sverige.

Bruce Dickinsons uttalande efter "The trooper" må lukta publikfrieri så långt det går, men då svenskarnas kärlek till detta fårade gäng nästan saknar motstycke går det inte att förkasta det som ihåligt gullande, då veteranerna före spelningen på Globen fick ta emot sin guldskiva för senaste albumet "Dance of death" och den uppbackning de belönas med av publiken är värdig kungar.

Stor militärhjälm

Av frontmannens influensa och luftrörskatarr märks ingenting och showen som bjuds på är bland det mest påkostade herrarna någonsin har gjort.

Det är en cirkus av rang, och där sångaren i "Paschendale" poserar i en fyra nummer för stor militärhjälm närmar det sig nästan det komiska, men god stadiumhårdrock ska göras med glimten i ögat.

Med gigantiska poser. Och gärna med flera meter höga monster som dyker upp lite här och där.

Även om setlistan på förhand kunde ses som aningen svag - att välja bort givna favoriter som "2 minutes to midnight" och "Revelations" torde ha suttit långt inne - lyckas gruppen gjuta nytt liv i på skiva relativt sömniga nummer som "Lord of the flies" och "No more lies".

Göteborg i kväll

Och när dessa backas upp av extatiska versioner av "Wrathchild", "Hallowed be thy name" och "The number of the beast" finns det ingen anledning att tvivla på att Maiden 2003 är starkare än på mycket länge.

Bättre arenametal än så här lär du inte få se i år.

Iron Maiden

Mattias Kling