Originell blandning – som fungerar hela vägen

MUSIK

Grandaddy är mer Grandaddy än någonsin i kväll, känns det som. Nog för att de länge varit det ledande skägg- och truckerkepsbandet, men frågan är om inte deras ”välgödd indieskogshuggare”-look nu har nått sin fulländning.

Samtidigt får de fem från Modesto, Kalifornien, till ett bättre set än någonsin, musikaliskt. De har numera tre grymt starka fulllängdsalbum i ryggen och plockar ihop ett set med det mesta man vill höra.

Allra längst når de kanske med ”The go in the go-for-it”, ”Hewlett’s daughter” och ”Now it’s on”, men den synnerligen originella kompotten av det sena 60-talets organiska psykedelia, det tidiga 80-talets skimrande new wave-synthar och 90-talets mer melodiska indierockskrammel fungerar hela vägen.

Dessutom inser Jason Lytle och hans vänner att de kanske inte är det mest visuellt exalterande man kan tänka sig och fyller därför backdropen med små filmer, som adderar ännu en dimension till Grandaddys redan skruvade värld.

Bäst är den där några barn klär ut sig till Grandaddy, med kepsar och ymniga skägg, och praktiserar rock’n’roll-hedonism efter konstens alla regler.

Stor humor.

Grandaddy

Håkan Steen