Jöback balanserar på rätt sida gränsen

MUSIK
VÄRDIGT Peter Jöbacks julkonsert är befriad från bjällror och tomtar.

Peter Jöback gjorde succé med ungefär samma show förra året, men om någon julkonsert förtjänar en repris är det nog denna.

För det är ju så här det ska göras. Värdigt, smakfullt och befriat från bjällror och tomtar. I stället med mycket värme och fokus på eftertanke och vintriga känslor.

Nog bjuds vi på typiska julkonsertingredienser som Disney-medley, "Stilla natt", myspysiga julklappsanekdoter, lite välbekant carpe diem-snack och en söt duett med Sissel Kyrkjebö i gemensamma låten "Gå inte förbi". Och "Guldet blev till sand", förstås.

Oväntade låtar

Men Jöback håller showen på rätt sida gränsen nästan hela tiden, balanserar med fina tolkningar av i sammanhanget oväntade låtskrivare som Leonard Cohen ("Hallelujah"), Per Gessle ("Varmt igen") och Bob Dylan, vars "I believe in you" fått begåvad svensk text av Tomas Andersson Wij och här blir en storslagen soulballad.

Gulligt bara i bland

Inte minst tack vare det rutinerade bandet, stråksektionen Stockholm Session Strings och den väl tilltagna kören. Kapellmästare Lars Halapi kokar upp ett organiskt sound som bara blir för gulligt någon enstaka gång.

Visst, julkonserter är julkonserter.

Men Peter Jöbacks föreställning känns i sammanhanget faktiskt riktigt" cool.

Peter Jöback

Håkan Steen