Trög start – sen exploderar det

Foto: MATTIAS CARLSSON
FENOMENAL JULSHOW Håkan Hellström inleder nervöst och forcerat. Men sen vänder det - rejält. Julen har redan startat, åtminstone på Nalen.
MUSIK

Julen startade den 25 november i år.

Tro inget annat.

Klockorna började ringa när Håkan Hellström och Plura Jonsson sjöng de sista verserna i julklassikern ”Fairytale of New York”.

Plura.

Upplägget är tveksamt.

Det kostar 850 kronor att få uppleva ett julbord med en konsert till kaffet och konjaken. En summa som Håkan Hellströms unga fans knappast hostar upp utan att blinka. Vilket innebär att de intensiva popserenaderna krockar med en sittande och vuxen publik med välstrukna skjortkragar och eleganta klänningar som applåderar artigt mellan låtarna.

Till en början känns allting väldigt märkligt. I alla fall för dem som är vana vid den karnevalstämning som präglat Hellströms spelningar under de senaste resorna runt Sverige.

Håkan och resten av bandet verkar också sjunka ihop av stundens allvar.

Inledningen är nervös, forcerad och allt annat än imponerande.

Men det vänder. Som det vänder.

Vilket tryck

När överraskningen Plura Jonsson kliver upp på scenen och exploderar i Eldkvarns ”Gatan fram” spelar det inte längre någon roll om de som lyssnar sitter eller står - sällskapet trycker det gamla örhänget rakt genom taket.

Efter det liknar varenda låt en självklar julpsalm, oavsett om det handlar om Olle Adolphsons ”Trubbel” eller ”Det är så jag säger det”.

Bästa julhymnen

Plura återvänder mot slutet. Han medverkar i den episka versionen av The Pogues ”Fairytale of New York” - den bästa julhymnen som gjorts vid sidan av Phil Spectors odödliga skiva ”A christmas gift for you”.

Och just i kväll, trots regn och rusk och jävla november, verkar det som balladen bara väntat på att Håkan Hellströms rudeboys ska sätta tänderna i den.

”Fairytale of New York” med Håkan och Plura ”

Bara på Nalen, Virtanen, bara på Nalen.

Håkan Hellström

Markus Larsson