Lill-Babs firar 50 år med ös

Jubileums- showen stannar av

Foto: anders deros
Lika svensk som Moder Svea.
MUSIK

GÖTEBORG

Häftig öppning. Gripande final.

Där emellan? Upp och ner genom Lill-Babs karriär.

Men hon firar sina 50 år på scen med avundsvärt ös.

Foto: ANDERS DEROS
glittrigt Efter 50 år på scenen firar Lill-Babs med en färgsprakande show.

Hon öppnar hårt med en sugande långsam svensk ”No business like showbusiness”, byter kläder efter 30 sekunder och drar i gång ”Tuff brud i lyxförpackning” med fem häftiga sång- och dansare. Hon presenteras rimmande som ”lika svensk som Ikea, Tre Kronor och Moder Svea” och vi kan bara nicka imponerade när den proffsiga showen dunkar i gång. Efter tio minuter är Lill-Babs ute i publiken.

Många tillbakablickar

Men efter ett tag stannar det av.

Hon hyllar storslagna shower i Las Vegas och Paris. Det glittrar, dansnumren är läckra. Mest är det dock en titt tillbaka, och sådana har Lill-Babs gjort bättre förr. Flera medley, men redan på Kurt Olsson-tiden fnissade vi åt kultvärdet i ”Stilla hemvävd tös” och ”Manolito”.

Hon pratar om framgångar, om saker hon hyllades för och annat hon borde hyllats för. Tusentals ”fantastiskt” och ”underbart”.

Finalen är allra bäst

Slutnumret är bäst, och det sjöng hon på ”Diggiloo” i somras. En personlig text till ”It was a very good year”, foton från karriär och familj visas i bakgrunden.

I kvällens nytänkande ska Lill-Babs laga mat i ett kök medan hon pratar med skicklige sångaren Pablo Cepeda. Det har vi aldrig sett förr i en krogshow.

Kanske för att underhållningsvärdet av att på långt håll se någon laga bondomelett är begränsat. Även om han trummar kul på kastruller.

Och även om det är Lill-Babs som knäcker äggen.

Femtio år i lyxförpackning

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM