Offspring är inte på humör

MUSIK
Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Bara 1 400 ville se Dexter Holland och de andra lättpunkarna i Offspring.

32 miljoner sålda plattor är svårt att argumentera emot, men trots en radda MTV-hits i paritet med Robbie Williams eller Kylie Minogue verkar attraktionskraften hos dessa 20-årsjubilerande lättpunkare från Orange County ha mattats rejält.

Endast drygt 1 400 biljetter har gått åt till enda Sverigespelningen och om man räknar bort de föräldrar som eskorterade sina barn dit blir uppslutningen nästan genant skral.

Avverkas snabbt

Vissa akter kan ta sådana förutsättningar som en utmaning och därmed ge sitt yttersta, men The Offspring verkar inte vara på det humöret. Ett tjogtal stycken avverkas raskt på en timme och tjugo minuter och något egentligt mellansnack får åhörarna vänta med till under extranumren.

Låter bättre än förr

På något sätt är detta extra synd, då kvartetten till skillnad från mina tidigare möten med den verkar ha fått bukt med sin största nackdel live, nämligen det tunna ljudet. Förstärka med en percussionist/

keyboardist/bakgrundssångare/gitarrist låter gruppen bättre än någonsin och närmar sig i bland annat "Have you ever", "Gotta get away" och "Staring at the sun" den smäckra kraft gruppen ibland får till i studion.

Men det hjälper knappast då frontmannen Dexter Holland för det mesta ser ut som om han redan längtar till franska Lille, där bandet spelar i morgon.

"Don"t blame me, I just work here", sjunger han i "Americana".

Nä, just det"

The Offspring

Mattias Kling