Briljant country för arvet vidare

Rodney Crowell i Malmö

MUSIK
Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Rodney Crowell spelar i Stockholm 21/4 och Göteborg 22/4.

MALMÖ. Rodney Crowell berättar att han en gång besökte New York med sin dotter i uppfostrande syfte. Det var vinter, kallare än stål och Crowell ville lära sitt barn praktisk humanism genom att ge mat och medkänsla till hemlösa.

En av uteliggarna var så risigt klädd att Rodney kände sig tvungen att erbjuda honom sin rock. Trashanken avböjde. Ingen behövde tycka synd honom. Det var hans egna val som hade gjort att han i princip saknade skor.

Rodney kunde inte göra annat än att gå hem och skriva en låt om händelsen. Det blev en vintersaga om New York som heter "Ridin" out the storm". Den är precis lika vacker som Dions "New York city song" eller Pogues "Fairytale of New York". Kvällens version framkallar små snökristaller i ölglasen.

Anekdoten säger ganska mycket om den här briljanta countryartisten från Houston, Texas. Få andra har lyckats föra vidare arvet efter bland andra Johnny Cash eller Guy Clark med en lika stor och sympatisk värme.

Det är låtar och ballader som "Still learning how to fly", ""Til I gain control again" och framför allt "Ridin" out the storm" jag kommer att minnas från den här smått fantastiska konserten. Inte den onödiga covern på Dylans "Like a rolling stone".

Rodney Crowell

Markus Larsson