Jill har aldrig låtit bättre

MUSIK
spontant och personligt Jill Johnson vet hur riktig folkhemscountry ska låta. Hon får det också att bli ett avspänt möte med publiken och har bland annat med sig en soffa in på scenen. Foto : MALIN ARNESSON

UMEÅ. Country kan, precis som syskonet soul, vara det allra starkaste och viktigaste soundtracket till ditt liv. Jag tvekar inte en sekund på att Jill Johnson vet om det. Hon har trots allt gjort nio studieresor till Nashville inom loppet av tre år.

Hon har däremot inte lyckats hitta förmågan att beröra lika djupt som sina förebilder. Hennes musik känns inte som något alternativ när vardagen spricker efter en skilsmässa, separation eller begravning, trots att flera älskvärda låtar är baserade på verkliga och sorgliga levnadsöden.

I hennes händer förvandlas den stora amerikanska musiktraditionen till lättsmält popunderhållning med lyckligt slut. Ungefär som den romantiska Hollywoodproduktionen "Sweet home Alabama" - tydligen en av Jills favoritfilmer.

Men hon behärskar sin folkhemscountry med ytterst säker hand. Här klär hon dessutom av musiken på ett förtjänstfullt sätt och blottlägger sår som inte fanns där innan.

Över förväntan

Melodierna och hitsen ramas bara in av ett dragspel, ståbas, vispande trummor, en banjo och några tonsäkra röster.

Den sympatiska tanken med turnén är att bjuda in publiken till Jill Johnsons vardagsrum för en akustisk och spontan pratstund, något som på scen bland annat illustreras av en soffa. Det lyckas över förväntan. Jill Johnson har aldrig låtit personligare eller bättre.

Jill Johnson

Markus Larsson