Smakprov på Adolphsons många sidor

1 av 2
Olle Adolphson.
MUSIK

Det fanns bara en Olle Adolphson.

Men han hade många sidor.

Många av dem visades upp i en omväxlande minneskonsert i Storkyrkan.

"Trubbel" och "Råd till dig och mig". Vardagslyckan i "Siv och Gunne" och smärtan i "Nu har jag fått den jag vill ha", båda suveränt tolkade av Helen Sjöholm.

De nästan två timmarna var mer som ett smakprov på en serie konserter. Olle Adolphson på kyrkorgel! Olle Adolphsons tolkningar av andras musik! Olle Adolphson på akustisk gitarr! Olle Adolphson för kyrkokör. Med mera. Plus ett tal om honom, skrivet av Bengt Emil Johnson.

Mycket att lyssna på och begrunda.

Storkyrkan passar bra för lyssning och eftertanke eftersom dess motto som konsertlokal är "skymd sikt". Många fick nöja sig med att titta på konsten och känna igen sångarna på rösterna. Jag såg en skymt av Helen Sjöholms hår en gång och Sven-Bertil Taubes hand vid ett tillfälle.

Lill Lindfors gick dock upp och ner i gången när hon sjöng "Nu är det gott att leva" och gav fler en chans att få ögonkontakt.

En kväll som påminde om en del av allt Olle Adolphson gjort.

Hans musik har en egen ton. Mitt emellan moll och dur finns maj-sju och de är de vackraste ackorden. I var och varannan av hans sånger klingar det vemodiga maj-sju. "Så sjung mens himlen ännu är ljus och sång kan ge ro och lisa", som han skriver i "Nu kommer kvällen".

Och som dom sjöng.

Olle Adolphson minneskonsert

Jens Peterson