Utmärkt, Hellstrand

MUSIK
Foto: MATS SAMUELSSON
SPELAR AKUSTISKT Staffan Hellstrand klarar sig riktigt bra i den avskalade inramningen på Kronobergs slottsruin. Han väljer 14 av sina starkaste melodier och bjuder på en utmärkt liten föreställning.

VÄXJÖ. "Elektriska gatan" är Staffan Hellstrands mest inspirerade album på länge, och på många sätt också ett av hans rakaste och mest avskalade.

Passande nog väljer han att följa upp skivan med en helt akustisk turné. Ibland solo och ibland, som i kväll, ihop med pianisten Jens Back.

14 starka melodier

Kanske är det den vackra aftonen som inspirerar. Hellstrand är sista attraktion på en poesifestival och efter en regntung dag letar sig kvällssolen in mellan stenväggarna i den gamla slottsruinen alldeles lagom till det att den långhårige från Nyköping inleder med "Bortamatch", öppningsnumret från nya plattan.

Hur som helst är detta en alldeles utmärkt liten föreställning. En låtskrivare blir aldrig lika skoningslöst avslöjad som när han står ensam med en gitarr, men Hellstrand kan ju melodier och här plockar han omsorgsfullt ihop 14 av sina allra starkaste.

Riktigt stora nummer

Ställd jämte hörnstenar som "Fanfar" och "Du går aldrig ensam" framstår nya "Romeo i Stocksund" - med fint dragspel av Back - som ett av de riktigt stora Hellstrand-numren.

Och den på skiva inte så märkvärdiga "Mekhong whiskey" växer massor av all dedikation som sångaren laddar in i den här.

Att ljudet krånglar lite och några strängar går av gör ingenting alls. Särskilt som rockfanatikern Hellstrand kompenserar med underhållande anekdoter om Hendrix och Uriah Heep.

Staffan Hellstrand

Håkan Steen