”Macca” hittar rätt – till slut

Bjuder Beatles- fanatikerna på stor fest

MUSIK

GIJÓN

Inte den monumentala show som det ryktats om.

Men Paul McCartney bjuder åtminstone Beatles-fanatikerna på stor fest.

Foto: afp
INTE SÅ MÄRKVÄRDIGT - TROTS ALLT Paul McCartney bjuder på en rejält generös show. Men själva framförandet är ganska ojämnt. Bitvis briljant, bitvis en del mindre kloka låtval.

Paul McCartney

Plats: Estadio El Molinón, Gijón, Spanien.

Publik: 25 000.

Längd: Två och en halv timme.

Bäst: ”Helter skelter”.

Sämst: Ljudet bitvis.

Snacket har gått om att Paul McCartney med den 14 konserter långa ”04 Summer tour”, som når Ullevi i Göteborg den 12 juni, velat göra något alldeles extra.

Verkligen se till att rama in den trivseltrevliga nostalgiafton som en McCartney-konsert av nödvändighet alltid blir med en riktigt generös show.

Nå, så väldigt märkvärdigt är faktiskt inte det som premiärvisas på den bedagade gamla olympiastadion i nordspanska Gijón.

Kraftlöst ljud

Ljudet är emellanåt ganska kraftlöst och de sjutton videoskärmarna imponerar förvisso, men själva bildshowen känns rätt ordinär.

Det är väldigt mycket Beatles, men långt ifrån bara jättehits utan Macca går in hårt för att tillfredsställa konnässörerna också. Befriande många oväntade gamla nummer blir det.

McCartney har dock lite för stor tilltro till vissa sånger. Hur bra ”Blackbird” än är ska det till rätt mycket för att bara han och en gitarr ska nå ut med den till 25 000 glada spanjorer.

Saknar tyngd

Ett akustiskt parti, som antagligen funkade kanon på förra inomhusturnén, blir några låtar för långt och somliga av de tidiga Beatles-låtarna må vara fantastisk pop men de saknar tyngden som behövs för att verkligen köra över en hel fotbollsarena.

Monstruösa hits

Men ivern och lusten som Paul McCartney visar upp räcker långt, och när han radar upp monstruösa klassiker i slutet förlåts mycket.

Ni som har biljett till Ullevi lär inte bli besvikna.

33 låtar - här är plus på samtliga

Håkan Steen