Moneybrother exploderar

Är mycket nära fem plus

MUSIK
Foto: BLR-FOTOGRAFERNA
EN NY TRIUMF Trots en mer avskalad sättning förlorar Anders Wendin inte ett uns i intensitet.

GÖTEBORG. Den här gången reser inte Anders ”Moneybrother” Wendin någon dånande soulkyrka. Det sedvanliga, blåsförstärkta och månghövdade bandet som hittills följt honom är nedbantat till Existensminimum på trummor och gitarristen Patrik Andersson.

Trion täljer ner låtarna till akustiska skelett, utan att ett enda gram intensitet går förlorad.

Dynamit i brallorna

Wendin uppför sig som om någon har stoppat ner ett paket dynamit i hans byxlinning och tänt på stubintråden precis före första låten. Han spottar, skriker, viskar, exploderar i spastiska ryck och tänjer ut varenda nummers dynamik till bristningsgränsen.

Det går att skriva ganska mycket om att han gör en cover på Mary J Bliges ”Love @ 1st sight” i stället för att favorisera en gammal raritet från arkiven - däri ligger fortfarande skillnaden mellan stora artister och billiga amatörer.

Nära fem plus

Det går att skriva ännu mer om det långa mellansnacket där Wendin berättar om sitt möte med Kevin Rowland vid en pissoar. Men det får inte plats.

Under ”It's been hurting all the way with you, Joanna” - samme Rowlands absoluta favoritlåt med Moneybrother - och det ständiga crescendot ”Stormy weather” surrar det femte plustecknet omkring som en liten soulberusad och stressad humla i lokalen.

Wendin är bara några centimeter från att fånga den.

Moneybrother

Markus Larsson