Timbuktu svänger något så djävulskt

MUSIK
Foto: ROBIN NORDLUND/BILDBYRÅN
gränsöverskridande Timbuktu suddar ut gränserna mellan hiphop, reggae, soul, funk, kärlek och politik.

Timbuktu och hans lundapolare i det månghövdade funkkollektivet Damn! ställde till med förra årets kanske hårdast svängande svenska show när de åkte med på Kalas-turnén.

I år kör Timbuktu både med och utan Damn! men i kväll är de med och det låter fortfarande som ett äktenskap ihopsvängt i himlen.

För svänger gör det, något djävulskt. Och det är ett sväng som suddar ut alla tråkiga gränser mellan hiphop, reggae, soul och funk, mellan kärlek och politik och det liksom av bara farten.

Får höfterna att rulla

Den här behändiga festivalen, inhyst på ett gammalt regementsområde, har en publik som domineras av rock- och popfans.

Men Timbuktu har som få andra hiphopartister lyckats bryta ner rockbarriären, han vet precis vilka knappar som ska tryckas på för att höfter ska börja rulla även här.

Bästa festen

DJ Amato har skivorna, Damn! rasslar i gång det mest finmekaniska funkmaskineri som fabricerats på svensk mark och Timbuktu och Chords längst fram vräker på med "Strö lite socker på mej" och "Alla vet", lånar från polaren Promoe och snor ihop med sin egen "Dynamit".

Det är en av de mest varmhjärtade föreställningar jag upplevt på länge och mycket möjligt den bästa fest ni kommer att hamna på i sommar.

Timbuktu

Här spelar Timbuktu i sommar:

Håkan Steen