Mäktigt, Metallica

Närmare 60 000 såg sina kungar på Ullevi

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
grym form Nog syns det att Metallicas frontman James Hetfield trivs på scenen - urladdningen på Ullevi visar att det handlar om absolut högsta divisionen.
MUSIK

GÖTEBORG. Något annat hade varit en sensation.

Efter den trevande Europapremiären i Köpenhamn i onsdags visar Metallica den svenska publiken sin absolut bästa sida.

Glöm Bruce Springsteen, glöm Rolling Stones - det finns bara fyra kungar på Ullevi.

Glöm aldrig det.

metallica-extra

När fjärde låten "Welcome home (Sanitarium)" når sitt crescendo ler frontmannen James Hetfield nästan lite generat när han blickar ut över publikhavet. Mot honom sträcks 60 000 par händer och det går verkligen att se hur sångaren suger i sig av det nästan religiösa gensvaret.

Men om det är någon grupp i den högsta divisionen som verkligen förtjänar en dylik uppbackning så är det Metallica.

Berusad lycka

Efter att under 90-talets andra hälft gått ner sig i missbruk, bråk och halvkackiga plattor är nu San Francisco-kvartetten tillbaka där den hör hemma - på metallvärldens topp.

Jag vet att herr Bjurman brukar ha en tendens att beskriva de konserter han bevittnar som väckelsemöten, men att kalla konserten på Ullevi för något annat vore en fet lögn.

Låt vara att soundtracket är hårdare, mörkare och stundtals depressivt, men stämningen som möter thrash-veteranerna är bland det mest överväldigande och lyckoberusande jag har sett. Trycket i bland annat "Creeping death", "Enter sandman" och "Master of puppets" saknar motstycke och i "Nothing else matters" är allsången så stark att bandet stundtals inte hörs. Över huvud taget.

Under sådana förutsättningar är det nästan omöjligt att misslyckas.

Låtmässigt liknar spelningen ganska mycket den som jag såg i Köpenhamn, men att byta ut "Holier than thou" och "The four horsemen" mot "Harvester of sorrow" och "For whom the bell tolls" är ett genidrag, då det är i dessa båda stycken som konserten riktigt tar fart.

Driver upp farten

Och därefter går det inte att stoppa maskineriet, som framlyft av åhörarnas hängivenhet spinner snabbare och snabbare.

Precis innan de sista extranumren slänger någon ur publiken upp en svensk flagga med orden "Sweden loves Metallica" skrivna med stora bokstäver över Moder Sveas gula kors.

Det är sannerligen tur att förälskelsen är besvarad.

Metallica

Här är hela konserten - låt för låt

Mattias Kling