Nalen får Evergrey att skimra

MUSIK

Evergrey

Konsert på Nalen i Stockholm

Foto: MATTIAS CARLSSON
Tom S Englund.

Stora salen på Nalen är ståtlig. Smäckra trädetaljer samsas med snirkliga guldmönster, med högt i tak och svarta draperier över fönstren.

För Evergrey är det en miljö som utmärkt återspeglar vad gruppen handlar om. I dess metal kombineras svärta med utstuderad stilfullhet - behärskad elegans och pretentioner som rusar i väg, utan att den genuina lidelsen någonsin får stå tillbaka.

Stilig hårdrock

Nu är inramningen för all del inte avgörande för att de här ångestfyllda tonerna ska hugga i hjärtat, bara en detalj som just denna afton skänker ett extra skimmer. Det finns ingen anledning till att inte besöka någon av de banalare arenor som den närmaste tiden kommer att intas. Detta hör nämligen till den allra stiligaste hårdrock som svenska scener just nu har att erbjuda.

Riktigt hårt virke

Man kan tycka att det i kväll fumlas mer än vanligt i de värsta teknikaliteterna. Det känns mindre viktigt, ty det finns en sanning som inte kan ältas nog: att det är kolossalt mycket coolare att spela inlevelsefullt fel än uttråkat rätt. Då det till på köpet råkar vara ebenholtshårt virke i stycken som "The masterplan och "Nosferatu" står det klart att det nu är dags att sälla det här till de namn som slentrianrabblas när kvaliteten i svensk metal ska bevisas.

Evergreys tid är nu. Med eller utan pampiga takkronor.

Marcus Grahn