Vilken härlig show, Kylie!

Spektakulära bildskärmar, fantasifulla kreationer och en ljushow hämtad från "Stjärnornas krig”

MUSIK

ÅLBORG

Kylie Minogues konsert är ett ståtligt spektakel.

Synd att hennes turné inte når Sverige.

Hon har aldrig lyckats kontrollera sina begränsningar med samma precision som nu.

Foto: Henning Bagger/SCANPIX
ETT RIKTIGT LYFT Kylie Minogue skrider fram på scenen - när hon inte trampar på dansarnas händer och blir upplyft. Och stjärnan byter kläder - hela tiden. Här har hon på sig den blå påfågeldräkten.

De som vet säger att Kylie Minogue är en begränsad artist. De påstår att hon varken kan sjunga eller dansa.

På nya turnén "Showgirl" försöker inte Kylie övertyga juryn om motsatsen. Hon är inte intresserad av att hålla några försvarstal, tvärtom.

Nästan ingen dans

Den före detta såpaskådisen från Australien skrider bara omkring, från ena scenkanten till den andra eller upp och ner för trapporna.

Eller så trampar hon fram på dansarnas händer och ryggar.

Eller så står hon bara stilla under en storm av laserljus, fastfrusen som en istapp. Hennes egna dansförsök är få och enkla.

Klädbytena är däremot fler. Jag tappar räkningen efter sju stycken. På två timmar hinner hon bland annat materialisera sig som påfågel, en röd spansk ros, Broadwaytös, isprinsessa och något som liknar en karaktär från "Matrix"-trilogin.

Fagra män i kalsonger

Kylie Minogue är hela tiden väldigt medveten om vilken huvudroll hon spelar bäst - ikonen Kylie.

På scen vårdar hon sin image med samma estetiska noggrannhet som Neil Tennant och Chris Lowe i Pet Shop Boys på 80-talet. Och hon har aldrig tidigare presenterat sina begränsningar som artist med samma nonchalanta precision och pondus.

Hennes utstrålning - en sällsam blandning av kylig diva och Playboys vedertagna teorier om "tjejen i huset bredvid" - är själva navet som resten av showen snurrar runt.

Ingen Kyliekonsert är komplett utan fagra män i alldeles för små kalsonger, spektakulära bildskärmar, fantasifulla kreationer och en ljushow hämtad från "Stjärnornas krig". Och den här gången är hela scenen i stort sett en enorm och imponerande videoskärm.

Musiken då?

Tja, hur många kan i dag rada upp lika många fulländade discopopsinglar som Kylie Minogue?

Knappt ens Madonna.

Kylie Minogue

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM