Klassisk singer- songwriter

Teiturs enkla ord säger precis allt som behöver sägas

MUSIK
Foto: Björn Lindahl

En ung, okonstlad man från Färöarna, jeans, t-shirt, svart kavaj och lugg, två akustiska gitarrer, en elektrisk och ett gammalt piano.

Teitur, med efternamnet Lassen, har den klassiska singer-songwriterlooken och de klassiska singer-songwriterinstrumenten och skriver egentligen rätt klassiskt stukade singer-songwriterlåtar också.

Men han gör det ovanligt bra. Gitarrspelet är elegant och raffinerat utan att kännas överrepeterat, låtarna är i sina bästa stunder lika välskrivna som Paul Simons.

Det finns än så länge bara ett Teitur-album, två år gamla Rupert Hine-produktionen "Poetry & aeroplanes", men den här dryga timmen med Teitur håller hela vägen.

Skrev låt i Willie Nelsons buss

Som alla riktigt bra unga män med gitarr är Teitur avväpnande rolig och berättar anekdoter, inte minst om när han skrev en låt i Willie Nelsons gamla turnébuss. Till och med den molliga totalmakeovern av "Great balls of fire" fungerar.

Visserligen känns det emellanåt som att det Teitur berättar om relationer och vardagskänslor hörts väldigt många gånger tidigare.

Men oftare, inte minst i låtar som "You"re the ocean" och "Josephine", säger hans enkla ord precis allt som behöver sägas.

Teitur

Håkan Steen