"Bosse" – utmärkt utan sin orkester

MUSIK
Foto: FREDRIK HOFGAARD
Bo Sundströms solokarriär imponerar.

Det är svårt att undvika liknelsen vid Per Gessle i Bo Sundströms fall.

Båda är sångare och frontfigurer i två av landets mest folkliga band. (Bo Sundström i Bo Kaspers Orkester (BKO) om det undgått någon.)

Liksom Per Gessle har Bo Sundström nu prövat på en solokarriär med aktuella albumet "Skåne", som kan beskrivs som en poppigare version av BKO:s svenska trivseljazz.

Brainpool lyfter

Jag har sett otaliga BKO-konserter och blir därför glatt överraskad, för att inte säga lättad, över att en Bo Sundström-konsert skiljer sig till det bättre från uppträdanden med jazzorkestern. En bidragande faktor, som inte är att förringa, till den åsikten är att mina gamla Brainpool-idoler, David Birde (gitarr) och Jens Jansson (trummot), spelar i Bo Sundströms medhavda band. Brainpool var 1990-talets bästa popband. (Popsicle? Pst! Inte i närheten). Man kan bli till sig över mindre saker än David Birdes Pete Townshend-armvevningar.

Bättre på egen hand

Bo Sundströms "Skåne"-låtar lunkar annars på i sakta mak. Glimrar till gör det främst i skivans bästa låt: "Danmark". Det tog mig hela dagen att komma på att låten är en smart pastisch på Mercury Revs magiska "Holes". Det visar att "Bosse" har tagit med sig fina referenser i sitt nya projekt.

Även om Bo Sundström i soloform är en hemvävd Olle Ljungström, känns han betydligt intressantare än de andra i hans gamla orkester.

Men Brainpool alltså. Vilket band det var.

Bo Sundström

Jonna Sima