Ingen sjunger som Persson

Aftonbladet på The Cardigans turnépremiär

MUSIK

The Cardigans

Foto: André de Loisted
Pärlorna saknas Onödigt många äldre pärlor får stryka på foten för svaga nya nummer i Cardigans akt.

KÖPENHAMN. Ingen sjunger blues som Nina Persson.

Väldigt, väldigt få kan frasera fram samma kombination av syrlig uppgivenhet, bubblande ilska och tårdränkt sorg. Men också beskriva djup förälskelse med stora ord utan att det någonsin känns banalt.

Som i den märgfulla "Holy love" från Cardigans senaste album "Super extra gravity", kvällens finaste stund.

Den rösten, det faktum att bandet numera har en väldigt gedigen samling Peter Svensson-äss till låtar att välja bland och beslutet att hålla sig till klubbar på den här turnén talade för att något stort kunde vara på gång.

Bra på intima scener

Cardigans har ju alltid känts lite bortkomna på de riktigt stora scenerna, det är på intima ställen som utsålda Vega man vill se dem.

Långa stunder är Cardigans- med Magnus Börjesson som vikarie för keyboardisten Lasse Johansson, ledig av familjeskäl-också precis den lysande klubbakten.

Men lika mycket som man kan gilla att de ogärna repar sönder sig för att hålla musiken levande kan man ibland önska lite mer Moneybrother-tänkande när det kommer till själva presentationen.

Onödigt många äldre pärlor får stryka på foten för svaga nya nummer. Och det skulle förmodligen gå att utvinna ännu mer drama ur det som är riktigt bra med lite mer tanke bakom låtordningen.

The Cardigans

Håkan Steen