Dylan - ännu en katastrof i New Orleans

MUSIK

NEW ORLEANS

Först Katrina.

Sedan Bob Dylan.

Hur många katastrofer ska New Orleans behöva stå ut med?

Foto: Pontus Höök
buttert, bob Dylan står mest i ett hörn på scenen och surar. Knappast vad New Orleans-publiken behöver för att få tillbaka livslusten.

Det är inte många artister jag jämfört med översvämningar.

Men Dylan förtjänar det.

Inte för att han orsakar riktigt lika stor förödelse som Katrina, men han gör inte heller något för att lindra dess effekter och det är det som är problemet.

Jazzfest - ett slags Big Easy-variant av Roskildefestivalen med mer traditionella böjelser - arrangeras i år för att gjuta nytt liv i New Orleans, lyfta livsandarna och ge den stukade befolkningen lite hopp.

Men det skiter väl Bob Dylan i. Han ställer sig i ett hörn av scenen (!) och är mer aggressivt otillgänglig än någonsin tidigare.

Står inte ut längre

Där hörs en smårolig "Most likely..." och en "Don"t think twice it"s allright" med viss espri, men mest står han och pumpar bluesrock av en sort den som vill hör i betydligt mer inspirerande form på mindre scener på den här festivalen - eller så skickar han åt oss såna där "omstruktureringar" som möjligen är förståeliga rent intellektuellt men inte längre går att stå ut med i något annat avseende.

Hoppas på Bruce

Så: Den gamle mästaren kom och åkte - och New Orleans var likadant efter som före.

Man får hoppas att Bruce Springsteen har mer att komma med i morgon.

Bob Dylan

Per Bjurman