Mando är bäst i höst

Live finns det inget bättre, tycker Aftonbladets Jonna Sima

MUSIK

BORLÄNGE. En timme efter midnatt står det klart.

Mando Diao är höstens svenska konsertupplevelse.

Foto: HASSE ERIKSSON
KUNGAR LIVE Mando Diao har aldrig fått till det på skiva. Men live finns ingenting bättre i Sverige i höst, tycker Jonna Sima.

live-konsert

Nybliven fru och barn verkar inte ha fått Mando Diaos ena sångare, Gustaf Norén, att börja tänka på vaggvisor. Istället visar han sig ha vuxit några dimensioner. Det är mycket möjligt att han tillsammans med vapendragaren Björn Dixgård aldrig har varit bättre än just nu. Själv står jag bara och hoppas på att det aldrig ska ta slut.

Rock"n"roll-arkeologer

På turnépremiären i hemstaden möts bandet på klubb Bolanche av en påtagligt stolt publik som konserten igenom blixtrar med sina mobilkameror.

Mando Diao inleder med en av mina favoriter från nya skivan "Ode to ochrasy". Låten, med det något bisarra namnet "Tony Zoulias" (musikchef på ZTV), sätter en endorfinberusad ton för kvällen.

Invändningen mot Mando Diao brukar vara deras närsynta intresse för rock"n"roll-arkeologi. Inte ett spår av 2000-talet kan härledas i deras musik. Men sånt är helt obetydligt när de på ett så underhållande sätt uppdaterar sina föräldrars hjältar.

Inget bättre svenskt i höst

Gustaf Norén sätter på sig slokhatt och gör en Johnny Cash- pastisch. "Tv and me" förklarar han är en personlig hyllning till Bobby Womacks klassiker "Across 110th street".

Visserligen tycker jag fortfarande att Mando Diao aldrig riktigt fått till det på skiva (de borde verkligen fullföljt samarbetet med geniet Björn Olsson på nya albumet). Men på en scen vet jag inte om det finns något annat svenskt band du hellre bör se i höst.

?och här kan du se Mando Diao i Sverige:

28 september: Slickcity, Gävle

4 oktober: Debaser Medis, Stockholm

5 oktober: Trappan, Norrköping

6 oktober: Palace, Kalmar

7 oktober: Sticky fingers, Göteborg

11 oktober: KB, Malmö

12 oktober: Tivoli, Helsingborg

13 oktober: B&B, Halmstad

14 oktober: Arena, Karlstad

18 oktober: Café De Luxe, Växjö

19 oktober: Platens, Linköping

Mando Diao

Bolanche, Borlänge.

Jonna Sima