Spelet kan börja

Coldplay bjöd fansen på gratisspelning i går

MUSIK

London. Plötsligt står de tätt i hop på balkongen.

Då exploderar publiken ut i allsång till ”Yellow”.

– Underbart att se er igen efter så lång tid, utropar Chris Martin.

Två år har gått.

En paus Coldplay behövde för att hitta tillbaka till varandra. Och en tid de behövde för att spela in nya plattan ”Viva la vida, or death and all his friends”. Plattan som har sålt i 300 000 exemplar på bara några dagar.

I går fick de mest hängivna fansen höra låtarna live.

Konserten inleds med introt på nya skivan och går över till första singeln ”Violet Hill”.

Sändes live

Coldplays gratiskonsert fyllde Brixton Academy till bredden och sändes live på radion. Biljetterna lottades ut på bandets hemsida.

– Vi tar inga återköp, skämtar Chris Martin på scenen.

Det märks att han längtat efter att inta scenen igen. Han ålar sig fram, sätter sig på huk framför en strålkastare, och dansar med yviga armar mot publikhavet.

– Jag är alltid lite mer självsäker och frigjord på scen. För det mesta ser det löjligt ut men det är alltid passionerat så därför kommer jag undan med det, säger Chris Martin när Aftonbladet träffar honom inför konserten.

Basisten tar ton

Passionerad energi byts oväntat mot en intim stund på balkongen i salongen. Chris Martin lämnar över mikrofonen till basisten Guy Berryman som får ta ton.

– Det här har jag sett fram emot mest av allt, säger Chris Martin och spelar munspel.

I extranumren hissas ett skynke med ordet ”Viva” ner och Chris Martin sjunger ”Fix you”. När konserten når klimax i ”Lovers in Japan” fylls hela lokalen av ett potpurri med fjärilar i en magisk avslutning.