Avskedet ger extra tyngd åt premiären

Aftonbladets Markus Larsson sätter på turnépremiären.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
”DIN TID ÄR UTE…” Ulf Lundell har strax innan berättat för publiken att han är ute på en avskedsturné när han spelar en ny låt. ”Den heter ’Din tid är ute’. Och det är om någon missat det själva temat på min ’Unplugged’-show”, säger rockikonen.
MUSIK

GÄVLE. Är det här början på slutet?

Ja, Lundell säger det själv. Och det ger musiken en laddning och tyngd som saknats i många, många år.

”Men vad fan Uffe.”

”Kom igen, Uffe.”

”Neeeeej.”

Publikens reaktioner är högljudda och starka efter att Lundell avslöjat att det här, denna akustiska ”Unplugged”-turné, är början på ett långt farväl, att slutet på en lång och minst sagt omtumlande karriär knackar på dörren.

Tryck över bröstet

Efteråt är det omöjligt att inte sätta in musiken i en vemodig och sorgsen kontext.

Turnépremiären är inte perfekt. Ingen Lundell-premiär är nånsin perfekt.

Men det var länge sen som refrängen i ”Danielas hus” orsakade ett lika tungt tryck över bröstet.

Det var länge sen som texten i ”En fri man i stan” – de där raderna om att Djurgården brinner – kom lika nära.

Friskt syre i låtarna

Det var länge sen som ”Evangeline”, ”Förlorad värld”, ”Folket bygger landet” och ångestladdade ”Jag saknar dej” slog ner med samma kraft.

Till viss del beror det på att Ulf Lundell spelar just akustiskt, antingen solo eller med ett litet, sparsmakat band i ryggen.

De varma arrangemangen pumpar in färskt blod och friskt syre i låtarna.

Publiken behöver inte klättra över en Berlinmur av elektrisk och grådaskig blues – eller Janne Barks bestialiska solon, för den delen – för att nå fram till låtarnas värme och tröst.

Och Lundell uppträder hela tiden som en artist som lagt ner vapnen, utkämpat sin sista strid och slutit fred med sina fiender.

Han känns fri, lättad och klar.

Som om ett annat liv väntar därute.

FAKTA


Ulf Lundell

Turnépremiär: Konserthuset, Gävle. Publik: 800 (fullsatt). Längd: 2 timmar och 45 minuter. Bäst: ”Jag saknar dej”, ”En fri man i stan” och ”En eld i kväll”. Sämst: ”S:t Monica” är som vanligt ganska bluestung i arslet. Fråga: Törs du som inte har köpt biljett ännu missa det här? På allvar? Stolle.

Premiärlåtarna:

1 Kom in, kom in 2 Rebeller 3 S:t Kristofer 4 Snön faller och vi med den 5 Danielas hus 6 En fri man i stan 7 Världens mitt 8 Din tid är ute 9 En bättre värld 10 Folket bygger landet 11 Evangeline 12 Förlorad värld 13 Utanför byggnaden 14 Lär dig älska mörkret 15 Hon gör mig galen 16 Jag saknar dej 17 Lycklig man 18 Gå ut och var glad Extranummer: 19 Baby om morgonen 20 S:t Monica 21 Skaka på dom 22 Ut i kväll 23 En eld i kväll

Nationalpoet med "Öppna landskap"

Ulf Lundell har varit aktiv i över 30 år, släppt ännu fler skivor och turnerat flitigt.

Här är några nedslag i Uffes musikkarriär.

Rockbjörnen 1981.

1975–76: Ulf Lundell slår igenom med debuten ”Vargmåne”. 1976 kom generationsromanen ”Jack” och det andra albumet ”Törst”.
1982 blir Uffe nationalpoet. ”Öppna landskap” ger honom epitetet. Med ”Kär och galen” gick Lundell från en stadig skivförsäljning runt 70 000 exemplar till 350 000.
1985: Släpper dubbel-lp:n ”Den vassa eggen” som handlar om en skilsmässa.
1991: Samlingsboxen Livslinjen 1975–1991.

Skansen 1997.

1994: Släpper det akustiska albumet ”Xavante” som spelas in i en hemmastudio med Lundell på gitarr, munspel, synth och piano.
2000: Släpper ”I ett vinterland”, som vid sidan av ”Kär och galen” blir hans största försäljningssuccé någonsin (120?000 ex).
2007: Släpper monsterboxen ”Under vulkanen, 1972–2007”, som innehåller 14 cd-skivor och två dvd:er.