Chapman levererar äkta mys

MUSIK

Inte många kan hantera både politik och kärlek med samma varsamma röst som Tracy Chapman. Särskilt inte med ljust hopp om båda.

Foto: Foto: Jesper frisk
Publiken sitter knäpptyst under Tracy Chapmans konsert – men exploderar i stående ovationer.

Om livesommaren utmärkte sig genom stora arenastjärnor så är hösten 2008 de lågmälda rösternas årstid. Konserter med nattradiofavoriter som Katie Melua, Sophie Zelmani och Bo Kaspers orkester avlöser varandra. Och som för att bekräfta trenden dyker drottningen av mysmusik upp för en intim spelning samma vecka som hon släpper sitt åttonde album.

Även om hittarna varit få har Tracy Chapman pålitlig levererat sin mjuka folkrock till fansen sen debuten 1988. Ikväll är singer-songwritern från Cleveland en förtjusande ödmjuk enmansshow med bara gitarren som sällskap och hon styr till och med den kala scenens sparsamma belysning själv. Metalliska, nästan cembalo-aktiga stålsträngar kompar hennes varma vibrerande röst i låtar som alla, likt titeln på nya skivan ”Our bright future” och mellansnacket om USAs framtid, genomsyras av hopp.

Skriker ut önskningar

Fullsatta Cirkus är knäpptyst för att sen explodera i stående ovationer. När det är dags för extranummer skriker alla önskningar i mun på varandra. Det blir fina ”Telling stories” som, till de flestas glädje, går segrande ur striden.

FAKTA

Tracy Chapman

Konsert på Cirkus, Stockholm. Längd: 90 minuter. Publik: Drygt 1 600 personer. Bäst: ”Fast car” och ”Telling stories”. Sämst: Låtarna från nya ”Our bright future” är lite tråkigare än klassikerna. Fråga: Finns det några svennigare covers än ”House of the rising sun” och ”Stand by me”?

ARTIKELN HANDLAR OM