Carola predikar – för de redan frälsta

till ”Jul i Betlehem”

Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
”Carola kan bättre än så här,” skriver Nöjesbladets Håkan Steen om stjärnans turnépremiär i Göteborg.
MUSIK

GÖTEBORG. Vi känner Carola som en av landets proffsigaste artister.

”Jul i Betlehem” har hon åkt runt med tidigare.

Ändå vinglar showen emellanåt som om den vore en repetition.

Den som tycker att det är viktigt att påminna sig om att julen firas till minne av Kristi födelse får allt och mer därtill i Carolas julföreställning.

Det är ”O, helga natt”, ”Jul, jul, strålande jul”, och bibelläsning. Under en låt ges ett minijulspel i bästa skolavslutningsanda. Efteråt kan man köpa Carolas blå tunika och julkrubbor i tre storlekar.

”Jul i Betlehem” är lika mycket gudstjänst som konsert. Och för någon som har lite för mycket tvivel i sig för att kunna tro på allt det där som får det att glittra så saligt i Carolas ögon finns det egentligen rätt mycket att skriva om den här vindlande resan mellan faluröd vykortsjul, Enya-orientalisk uppfluffning av traditionella kristna sånger och ”Hela kyrkan sjunger”-gospel.

Rappar på svenska

Men det är ju ungefär så Carolas julföreställning brukar se ut, det visste vi på förhand. Vilket inte hindrar mig från att häpna över den märkliga versionen av ”Little drummer boy”, där Blues kommer in på svartvit video bakom Carola och rappar lite på svenska.

Det märkliga är att ärkeproffset Carola har så svårt att hålla ihop showen.

Hon backas stadigt av en mångsidig pianist, en äkta Betlehem-musiker på stränginstrumentet oud och elva röster i kören By Grace.

Under den mer finstämda första halvan fungerar stämningsbyggandet rätt bra men i höjd med att konserten växlar över mot gospel och börjar leva musikaliskt – Carola sjunger aldrig bättre än när hon får boxa stämbanden blå i en ”Go tell it on the mountain” – förlorar sig huvudpersonen i utdragna monologer med oklara poänger. Hon gör trevande intervjuer av barn på scen och när hon ska börja en låt ute i publiken får hon vinka till sig spotlighten.

Showen slirar

Somligt är spontant med charm, annat räddar hon med humor.

Men det känns ibland som att showen tillåts slira för att stjärnan vet att hon, på flera sätt, predikar för redan frälsta.

Carola kan bättre än så här.

FAKTA

Carola – Jul i Betlehem

Turnépremiär. Konserthuset, Göteborg. Publik: 1100. Längd: Nästintill två timmar. Bäst: Gospelrösten. Sämst: Somligt mellansnack är helt obegripligt.