Magnifika melodier

Band of Horses förtjänar större scener

Foto: GÖRAN TÄLLBERG/ROCKFOTO
Ben Bridwell i Seattle-bandet Band of Horses framkallar melodier som är så starka att man vill tända små ljus till deras ära.
MUSIK

GÖTEBORG. Det händer inte mycket på scen.

Några vuxna män med skägg och en basist med gaymustasch och cowboyhatt står och glor på sina skor.

Men det är melodierna som lyfter konserten. Vissa är så starka att man vill rama in dem och tända små ljus till deras ära. På ett ungefär.

Som en rodeo

Ibland är det amerikanska bandet från Seattle lika rootsy som en rodeo. Och ibland reser de upp magnifika gitarrväggar som borde vara lika framgångsrika som Kings of Leons singel ”Use somebody”.

Knyter näven

Musiken har bland annat använts i tonårsserierna ”One tree hill” och ”OC”. Men låtarna passar precis lika bra i barer där klientelet har olja under naglarna, lera på stövlarna och dricker hårt.

Känslan i Band of Horses extasamericana påminner om urgammal folkmusik och gospel. Det är upplyftande musik som får folk att knyta näven i luften och gapa stort.

Bättre smak

Konserten på Trädgår’n sålde slut på åtta minuter. Och om världen hade haft bättre smak skulle Band of Horses redan uppträda på de största festivalscenerna i sommar.

FAKTA

Band of Horses

Konsert på Trädgår’n, Göteborg.

Bäst: ”Compliments” och ”The funeral”. Sämst: Det blåser för mycket i Göteborg. Annars har jag inga större anmärkningar.

ARTIKELN HANDLAR OM