Fjäderlätt charmtroll

publikfriare Melody Gardot har mer gemensamt med en modernfondvägg än en äkta inrökt källartapet, skriver Per Magnusson. Foto: MAX ADOLFSSON/ROCKFOTO
MUSIK

MALMÖ. ”Jag köpte faktiskt skivan innan Skavlan”. Damen i garderoben bedyrar att hon inte fallit för Skavlan-effekten.

Och visst har MelodyGardot den ekorrögda programledaren att tacka för den utsålda premiären.

Men sångerskan har ytterligare en fjäder i hatten. (Hon har en i håret också, men det var inte den jag syftade på här). Gardot har lyckats med konsten att förvandla sitt livs mörkastemotgång till framgångskoncept.

Trivsamt vibrato

Solglasögonen och käppen, som hon tvingas använda efter att ha blivit påkörd av en bil för fem år sedan, förvandlar henne från olycksoffer till karismatisktcharmtroll. Addera ett trivsamt vibrato som tävlar med virveltrumman om vem som tassar tystast på tå. Konserten är ofta så försiktig att jag bara vågar vända blad i anteckningsblocket under applådpauserna.

Fungerar utmärkt

Den 25-åriga amerikanskans jazz och bossa har mer gemensamt med en svalt modern fondvägg än en äkta inrökt källartapet. Men som friktionsfri och publikfriande fredagsunderhållning fungerar

FAKTA

Melody Gardot

Konsert på Malmö konserthus.

Bäst: ”Summertime”. Knappast där uppe med Ella och Louis, men en standard svår att misslyckas med. Sämst: De egna melodierna känns stundtals som väl bleka kopior av den amerikanska sångboken.

Här kan du se Melody Gardot

25–26/4 Stockholm, China Teatern, 4/5 Göteborg, Konserthuset, 24/7, Rättvik, Dalhalla, 26/7 Solna, Ulriksdals slott, 27/7 Göteborg, Trädgårdsföreningen, 28/7 Båstad, Båstad tennisstadion.